Translate

Başarı Üzerine Kurulu Başarısızlık Sanatı

03:02:00

   Konu, insanların korkularından doğan başarısızlıkları ardına gizlenip, başkasının başarısı sayesinde kazanılmış nimetlerden kendine pay çıkarması. Anlatacağım olay bizzat yakından gözlemlediğim hırslı bir takıma ve başarısız Koç'a ait. Amaç iş hayatında da aynı sorunların yaşandığı ve aslında her sektörde böyle insanların bulunduğu. ''Gençlere, kaybetme korkusunu içinde barındıran kişiler yüzünden tanınmayan fırsatlar.''
   Maç öncesi gittiğim spor salonunda B takım Koç'unun bir kaç söylemine ve maçtan önceki tavırlarına şahit oldum. Ön yargı değil söyleyeceklerim maçtan sonra onaylanmış düşünceler. Maçın başlamasına 15 dk. gibi bir süre kalmış, A takımından biri gelip Koç'a maç ile ilgili bir evrağı isteyip istemediğini soruyor Koç'un ifadesi '' Gerek yok biz öylesine oynuyoruz! '' Verilen cevap cepte.
Salona girdiği dakikadan itibaren B takım Koç'unun sergilemiş olduğu beden dilini ele aldım. Girdi, etrafa bakındı, tanıdıkları ile selamlaştı. Hakemlerle görüştü. O esnada A takımı gayet kendinden emin bir şekilde ısınma hareketleri ve antrenmanlarını yaparken Koç'un (B) gözü hep endişeli bir şekilde A takım oyuncularını süzmek oldu. Yardımcı antrenör ile bir kaç kulaktan kulağa konuşmanın ardından B takım oyuncuları ısınma hareketlerine başlamak için soyunma odasından birer birer çıktılar. Koç'un (B) maç başlamadan önceki '' Öylesine oynuyoruz.'' cevabı, davranışlarıyla eşleşince endişeli görünümünü onayladı.
   Hava atışıyla oyun başladı ...

   A takımının başlangıçtaki sert ve hırslı oyunu, bizim Koç'un takımının ilk beşte başlayan tecrübeli oyuncularını dahada hırslandırdı. Başlarda A takımı skordaki liderliğini korurken, B takımının hırslı ve istikrarlı tavrı skordaki değişikliğin son dakika değişmesine neden oldu. B takım koçu oyunda olan oyuncularını motive ediyor, istenmeyen hareketlerde de müdahale ediyor, klasik Koç.
   Hareketleri benimde çok sevdiğim bir takımın Koç'unu andırıyor, ''Orhun Ene''. Oyun sırasında verdiği tepkiler, yürüyüşü, el-kol hareketleri, düşünceli tavrı birebir aynı diyebilirim. Taklit ettiği çok açık, sırıtıyor üzerinde. Yapı itibari ile taklit ettiği fazlasıyla belli olurken şunu demeye çalışıyorum; İnsan örnek aldığı, idol olarak belirlediği insanın yolundan tabi ki de gidebilir, beğenebilir. Fakat hareket olarak taklit yer alsa da oyun, düşünce ve oyuncu değeri olarak kesinlikle ''Orhun Ene'' olamayacağını da maç esnasında görmüş oldum. Aynı gün Orhun Ene, Uludağ Üniversitesi İşletme Topluluğu'nun 12. Ulusal Profesyoneller  ve Başarılı Yöneticilerle Sektörler Kongresi'nde öğrencilerle buluştu. Kongre'de Orhun Ene, '' Neden yerli oyuncu yetiştirilmiyor? sorusunun sorulması lazım. Yabancı sayısının çok olduğu ülkeler baktığınızda başarı konusunda da sıkıntılar yaşıyor. Alt liglerde genç oyuncularımızın daha fazla şans bulması lazım.'' ifadelerini kullanmış. Oyun, düşünce ve oyuncu değeri olayı da Tofaş Basketbol Koç'unun genç oyunculara maçlarda verdiği fırsatlarda aynı zamanda katıldığı kongrede dile getirdiği cümlelerle ortaya çıkıyor. B takımı Koç'u bu konuda başarısız. Korkuları ve kişisel hırsları yüzünden, kaybetme korkusundan dolayı genç oyunculara fırsat vermektense, tecrübeli oyuncularla başarılı olmayı tercih ediyor. Tecrübeli oyunculardan bir kaçının performansı gerçekten süper lig düzeyinde. Zamanında kendilerini farklı kulüplerde gösterebilmiş başarılı oyuncular. Peki ya benchte süre alınmayı bekleyen ve kendilerini gösterme zamanları gelmiş ama bir türlü Koç'un kaybetme korkusu engelini aşamayan genç oyuncular?
   Maç A takımının istikrarlı oyununa rağmen son dakika oyunu çeviren B takımının skoru 77'ye taşıması ile A takımının 74'de kalması durumunda, galibiyeti tadan taraf B takımı oldu. Kazanılan bu maç tecrübeli B takımı oyuncularına ait. Koç'un takıma katkısı ve başarısı değil. Tecrübeli oyuncular zaten seninle tecrübeyi kazanmamış ve senin yönetiyorum, ben başardım dediğin oyunu onlar yönetiyor. Benchte süre almayı bekleyen ve geleceğe ışık tutan genç oyuncularının yeteneklerine güvenmeyip, sırf kazanma hırsın yüzünden oynatmıyorsun. Oynadıkları oyun ile rakibine aynı şekilde hırslı karşılık veren, takım oyunu olduğunu kabullenmiş ve koçlarının önemsemediği karşılaşmayı önemsedikleri, mücadeleci ruhlarını oyuna kattıkları için tecrübeli oyuncuları tebrik ediyorum. Genç oyunculara bir an önce geleceğe gençlerle yola çıkan kulüplerle çalışmalarını öneriyorum. B takım Koç'una ise aldıkları galibiyet için, ''genç oyunculara fırsat ve onlara emek vermediği sürece bu senin başarın değil Koç, sevinme! '' diyebiliyorum.

You Might Also Like

0 yorum

NİSAN SÖZÜ ''Henry D. Thoreau''

NİSAN SÖZÜ ''Henry D. Thoreau''
Tecrübelerimin bana öğrettiği bir şey var: Hayallerinin peşinden emin adımlarla yürüyen ve arzu ettiği hayatı yaşamak için gayret sarf eden insanlar, beklenmedik bir anda başarıyla karşılaşırlar.

Mart Sözü '' Lao Tzu ''

Mart Sözü '' Lao Tzu ''
Doruğa ulaşsanız bile, hala ulaşılması gereken gelecek önünüzde durmaktadır.

Kasım Sözü ''Mümin Sekman''

Kasım Sözü ''Mümin Sekman''
Başkasına sadakatiniz, kendi başarı kapasitenize ihanetiniz olmaya başladıysa gitme zamanı gelmiş demektir.

Ekim Sözü ''W.E.Demıng''

Ekim Sözü  ''W.E.Demıng''
İnsanlar öğrenme dürtüsüyle doğarlar. Öğrenmeye karşı merak ve bundan duyulan zevk insanın doğasında vardır. Bunlar bebeklikten başlayarak zamanla yok edilir.

AĞUSTOS SÖZÜ '' ELİZABETH HOLMES''

AĞUSTOS SÖZÜ '' ELİZABETH HOLMES''
Başarılı bir insan olup olmadığınızı belirleyen şey, insanların hayatında bir değişiklik yaratıp yaratmadığımıza bağlıdır.

TEMMUZ SÖZÜ ''Leo C. Rosten''

TEMMUZ SÖZÜ ''Leo C. Rosten''
Hayatın amacının ‘mutlu’ olmak olduğuna inanmam. Bence hayatın amacı: yararlı, sorumlu ve şefkatli olmaktır. En önemlisi fark yaratmaktır; katkıda bulunmak, bir şeyi temsil etmek, yaşamış olmakla bir değişim meydana getirmektir.

HAZİRAN SÖZÜ ''SAMUEL SİMİLES''

HAZİRAN SÖZÜ ''SAMUEL SİMİLES''
Doğru yolda giden kaplumbağa, eğri giden yarış atını geçebilir.

MAYIS SÖZÜ '' CEM YILMAZ''

MAYIS SÖZÜ '' CEM YILMAZ''
Başarılı insanların ortak özelliği it gibi çalışmalarıdır, başka bir şey ne duydum ne gördüm. Gerisi traştır, süstür, dedikodudur.

NİSAN SÖZÜ ''STEVE JOBS''

NİSAN SÖZÜ ''STEVE JOBS''
Bu hayatta zamanınız sınırlı. O sınırlı zamanı, başkasının yaşamını yaşayarak harcamayın. Başka kişilerin düşünceleriyle yaşanan yaşam, dogmaların tuzağına düşmek demektir.

MART SÖZÜ ''PATTİ SMİTH ''

MART SÖZÜ  ''PATTİ SMİTH ''
İyi bir isim yapın. Adınızı temiz tutun. Tavizler vermeyin, başarılı olmak ya da çok para kazanmak için endişe edip durmayın. Sadece iyi şeyler yapmanın peşinde olun. Yaptıklarınızı koruyun ve iyi bir isim yaparsanız işte o zaman kendi adınız sizin değer biriminiz olacaktır. Hayat bir roller coaster gibidir; asla kusursuz gitmez. Muhteşem anlarınız da olacak, çok sert zamanlarınız da. Fakat yaşamak hepsine değer.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
İDİL TÜRKMENOĞLU, sosyal yaşamında ve iş hayatında gözlemlemiş olduğu ' İşyerinde Keyifli Ortam Yaratmak' konusunu, '' Pozitif Yönetim'' adlı kitabında bizlerle paylaşmış. Keyif ve merakla okuyacağınızdan eminim.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
Bu öneri İK okumayı düşünen ve okuyan arkadaşlar için. ÖZDEN ASLAN'ın kaleminden, yeni işe başlamış bir İK'cının iş hayatında yaşadıklarını anlatan bir öykü.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
Büyük- küçük herkesin okuması ve kitaplığında olması gereken bir kitap '' Küçük Prens '' .

Çok fazla hedef koyarsan, en önemlisini ıskalarsın.

Benden Tavsiyeler

Benden Tavsiyeler
Mutlu olduğunuz işi yapın. Hapishaneden kurtulun ve özgürlüğe koşun. Risk alın, cesur olun. Olmak istediğiniz gibi şekillenin. En başta kendinize saygı duyun ve sevin. Uyuttuğunuz benliğinizi uyandırın ve tanıyın. Hayatı ıskalama lüksünüz olmasın.

Bir adam sadece para kazanmak fikriyle işe başladıysa, büyük ihtimalle, yapamayacaktır. Joyce Claude Hall 1891 ...

Seveceğin bir iş seçersen, yaşamında bir gün bile çalışmış olmazsın. Konfucyus ...

Gideceğin yoldan eminsen: Engeller 'dinlenme noktan' olmaktan öteye gidemez.

Facebook

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *