Translate

Bugünü Kutlamayın! Bugün Yas Tutun!

07:31:00

   Bugünün anlam ve önemi, bizim milletimiz ve dünyanın bir çok yerinde amacından çıkmış derecede anımsanmakta; eminim bugünün neden ''Dünya Emekçi Kadınlar Günü'' olduğunu bilmeyen çoğu kişi var. Çünkü bugünün ismini bile artık sadece ''Kadınlar Günü'' olarak lanse etmekte ve bugüne özel kutlamalar, partiler ve bir çok mağazada indirim rüzgarlarına kapılmaktayız.
  • Peki bugünün anlamı ne? 
  • Bugün kutlamaya değer bir gün mü, yoksa yaşanılanların unutulmaması gereken bir gün mü ? 
  • Hangimiz bu günü layık olduğu şekilde anıyoruz?
   Ben de bilmiyordum bugünün anlamının ne olduğunu üç yıl öncesine kadar. O zamandan beri kutlamıyor, hiç bir kutlamayı da almıyorum, kutlayanlara da neyi kutluyorsun bugün diyorum!
   Bundan 159 yıl önce yani 8 Mart 1857'de New York'ta bir dokuma fabrikasında çalışan 40.000 kadın işçi, 16 saatlik iş gününün 10 saate indirilmesi ve ücretlerde artışın yapılması için greve başlarlar. Grevi durdurmak isteyen polis eylemcilere saldırır ve fabrika yönetiminin de desteğiyle kadın işçiler fabrikaya kilitlenir. O esnada fabrikada bir yangın çıkar, fabrikanın önünde ki bariyerler yüzünden kadın işçilerimiz kaçamaz ve 129 kadın işçimiz yanarak can verir. Ardından 1910 yılında Danimarka'nın Kopenhag kentinde toplanan 2. Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı'nda Clara Zetkin'in önerisiyle ''8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'' olarak anılmaya başlandı.
   Çok acı dimi. Bakın biz bu acı günü kutluyoruz. Kadınlarımızın toplumdaki yerini hiç bir zaman kabullenmiyoruz, eziyoruz, en ağır şartlar altında çalıştırıyoruz, emeklerinin karşılığını hiç bir zaman görmüyor ve vermiyoruz. Kadın ve aynı şekilde çocuk işçilere ''ucuz çalışan'' gözüyle bakılmakta. Sanayi devrimiyle birlikte iş hayatına katılan kadınlarımız ve çocuk işçilere yapılanlar.. Çocukları bacalara sokup ölümlerine neden olunan zamanlar. Acı bir tablo gerçekten. Dilerim bu acı olaylar bir daha yaşanmaz ve toplum olarak kadınların hayata kattıkları değerler göz ardı edilmez. Size de tavsiyem bugünü ''Kadınlar Günü'' olarak kutlarken bir daha düşünün. Çünkü bugün ''Kadınlar Günü'' değil, bugün ''Dünya Emekçi Kadınlar Günü''. Partilere kutlamalara katılmak, süslenip püslenip o mağaza senin bu mağaza benim aman kadınlar günü bugün diyerek alışveriş yapacağınıza, bugün bir geçmişe bakarak bende olabilirdim düşüncesiyle bugünü geçirin bakalım o zaman siz yanarak can verdiğiniz o günü kutlama potansiyeline kendiniz ulaşabilecek misiniz?
   Unutmadan; 8 Mart, emekçi kadınların tarihteki direniş ve sınıf mücadelesinden doğmuştur. 

Tüm emekçi kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyor, bu yolda hayatlarını veren kadınlarımızı rahmet ve saygıyla anıyorum..

                           

                                       

You Might Also Like

0 yorum

NİSAN SÖZÜ ''Henry D. Thoreau''

NİSAN SÖZÜ ''Henry D. Thoreau''
Tecrübelerimin bana öğrettiği bir şey var: Hayallerinin peşinden emin adımlarla yürüyen ve arzu ettiği hayatı yaşamak için gayret sarf eden insanlar, beklenmedik bir anda başarıyla karşılaşırlar.

Mart Sözü '' Lao Tzu ''

Mart Sözü '' Lao Tzu ''
Doruğa ulaşsanız bile, hala ulaşılması gereken gelecek önünüzde durmaktadır.

Kasım Sözü ''Mümin Sekman''

Kasım Sözü ''Mümin Sekman''
Başkasına sadakatiniz, kendi başarı kapasitenize ihanetiniz olmaya başladıysa gitme zamanı gelmiş demektir.

Ekim Sözü ''W.E.Demıng''

Ekim Sözü  ''W.E.Demıng''
İnsanlar öğrenme dürtüsüyle doğarlar. Öğrenmeye karşı merak ve bundan duyulan zevk insanın doğasında vardır. Bunlar bebeklikten başlayarak zamanla yok edilir.

AĞUSTOS SÖZÜ '' ELİZABETH HOLMES''

AĞUSTOS SÖZÜ '' ELİZABETH HOLMES''
Başarılı bir insan olup olmadığınızı belirleyen şey, insanların hayatında bir değişiklik yaratıp yaratmadığımıza bağlıdır.

TEMMUZ SÖZÜ ''Leo C. Rosten''

TEMMUZ SÖZÜ ''Leo C. Rosten''
Hayatın amacının ‘mutlu’ olmak olduğuna inanmam. Bence hayatın amacı: yararlı, sorumlu ve şefkatli olmaktır. En önemlisi fark yaratmaktır; katkıda bulunmak, bir şeyi temsil etmek, yaşamış olmakla bir değişim meydana getirmektir.

HAZİRAN SÖZÜ ''SAMUEL SİMİLES''

HAZİRAN SÖZÜ ''SAMUEL SİMİLES''
Doğru yolda giden kaplumbağa, eğri giden yarış atını geçebilir.

MAYIS SÖZÜ '' CEM YILMAZ''

MAYIS SÖZÜ '' CEM YILMAZ''
Başarılı insanların ortak özelliği it gibi çalışmalarıdır, başka bir şey ne duydum ne gördüm. Gerisi traştır, süstür, dedikodudur.

NİSAN SÖZÜ ''STEVE JOBS''

NİSAN SÖZÜ ''STEVE JOBS''
Bu hayatta zamanınız sınırlı. O sınırlı zamanı, başkasının yaşamını yaşayarak harcamayın. Başka kişilerin düşünceleriyle yaşanan yaşam, dogmaların tuzağına düşmek demektir.

MART SÖZÜ ''PATTİ SMİTH ''

MART SÖZÜ  ''PATTİ SMİTH ''
İyi bir isim yapın. Adınızı temiz tutun. Tavizler vermeyin, başarılı olmak ya da çok para kazanmak için endişe edip durmayın. Sadece iyi şeyler yapmanın peşinde olun. Yaptıklarınızı koruyun ve iyi bir isim yaparsanız işte o zaman kendi adınız sizin değer biriminiz olacaktır. Hayat bir roller coaster gibidir; asla kusursuz gitmez. Muhteşem anlarınız da olacak, çok sert zamanlarınız da. Fakat yaşamak hepsine değer.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
İDİL TÜRKMENOĞLU, sosyal yaşamında ve iş hayatında gözlemlemiş olduğu ' İşyerinde Keyifli Ortam Yaratmak' konusunu, '' Pozitif Yönetim'' adlı kitabında bizlerle paylaşmış. Keyif ve merakla okuyacağınızdan eminim.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
Bu öneri İK okumayı düşünen ve okuyan arkadaşlar için. ÖZDEN ASLAN'ın kaleminden, yeni işe başlamış bir İK'cının iş hayatında yaşadıklarını anlatan bir öykü.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
Büyük- küçük herkesin okuması ve kitaplığında olması gereken bir kitap '' Küçük Prens '' .

Çok fazla hedef koyarsan, en önemlisini ıskalarsın.

Benden Tavsiyeler

Benden Tavsiyeler
Mutlu olduğunuz işi yapın. Hapishaneden kurtulun ve özgürlüğe koşun. Risk alın, cesur olun. Olmak istediğiniz gibi şekillenin. En başta kendinize saygı duyun ve sevin. Uyuttuğunuz benliğinizi uyandırın ve tanıyın. Hayatı ıskalama lüksünüz olmasın.

Bir adam sadece para kazanmak fikriyle işe başladıysa, büyük ihtimalle, yapamayacaktır. Joyce Claude Hall 1891 ...

Seveceğin bir iş seçersen, yaşamında bir gün bile çalışmış olmazsın. Konfucyus ...

Gideceğin yoldan eminsen: Engeller 'dinlenme noktan' olmaktan öteye gidemez.

Facebook

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *